Maten

Rokbroekmaat

De maat van de rokbroek is het belangrijkste en daarom beginnen we met deze maat. De rokbroek is anders dan een pakbroek omdat het op zijkant een zwarte bies heeft, een zwarte streep. Het is niet gebruikelijk een riem op de rokbroek te dragen en daarom moet je precies de juiste pasvorm hebben zodat de broek niet afzakt. Wel zitten er aan de zijkant elastieken waarmee je de broek een klein beetje kunt verstellen. Doe je riem af en pak een meetlint, of rolmaat, of een papieren meetlint. Meet precies aan de bovenrand van je broek hoeveel centimeter je daar hebt. Trek het meetlint goed aan en houd hem goed aan de bovenkant. Kijk in de maattabel en vind jouw rokbroekmaat. Succes!

Rokbroekmaat 44 46 48 50 52 54 56 58 60
Aantal centimeters van de bovenkant van je broek 81-83 84-86 87-88 89-91 92-95 96-100 101-105 106-110 111-115

Rokbroeklengte

Hoelang moet jouw rokbroek zijn? Neem een meetlint en leg deze verticaal langs jouw broek. Meet tot aan jouw schoen, dus net over de enkel. Je kunt beter een rokbroek hebben die te lang is, die kun je namelijk nog inkorten. Bij te kort kom je op ‘hoog water’ te staan. Het inkorten van een rokbroek kun je eenvoudig zelf doen met de standaard bijgeleverde zwarte veiligheidsspelden. Vouw de onderkant van de broek dubbel, stop vervolgens via de binnenkant de veiligheidsspeldjes erin. Stop in elke broekspijp 3 of 4 speldjes. In twee minuten is jouw rokbroek een aantal centimeter korter. De veiligheidsspeldjes zijn zwart en dus zal niemand het opvallen dat jij jouw rokbroek hebt ingekort.

Rokjasmaat

Als je jouw rokbroekmaat al weet is dat in 90% van de gevallen ook jouw rokjasmaat. Is jouw bovenlichaam veel breder dan jouw onderlichaam? Neem dan 1 maat groter. De maten gaan met stappen van 2. Heb jij rokbroekmaat 46 en een groter bovenlichaam, reserveer dan rokjasmaat 48. De lengtes van de rok zelf zijn altijd goed. De maat van de rokjas geeft alleen de schouderbreedte aan.

Armlengte

Heb je weleens gemerkt dat jij lange armen hebt? Vul dan armlengte ‘lang’ in. Nooit iets over gehoord? Vul dan gewoon ‘normaal’ in.

Boordmaat Rokhemd

Het rokhemd is anders dan normale overhemden omdat je de boord niet omslaat. De lijnen van jouw rokvest en strik blijven hierdoor zichtbaar. Wat belangrijk is bij de boordmaat van het rokhemd is dat er nog 1 vinger tussen de boord en jouw nek kan. Hierdoor zit het rokhemd comfortabel en kun je nog normaal ademhalen. Het makkelijkste is om één van jouw eigen overhemden uit de kast te pakken en te kijken wat voor boordmaat hierin staat. Als je deze niet hebt kun je een meetlint gebruiken. Leg de meetlint altijd goed laag in de nek, op de hoogte waar normaal jouw kraag zit. Kijk naar het aantal centimeters en tel hier 1 of 2 centimeter bij op. Dat is jouw boordmaat.

Rokvestmaat

Het rokvest past eigenlijk altijd. Dat het altijd past komt omdat het rokvest hoger of lager kunt stellen aan de bovenkant (achter je nek) en aan de achterkant kun je het rokvest meer of minder getailleerd afstellen. De rokvesten zijn in twee maten verkrijgbaar: klein of groot. Wij adviseren dat je een kleine besteld wanneer je rokbroekmaat 44, 46, 48 of 50 hebt en een grote wanneer je rokbroekmaat, 52, 54, 56, 58 of 60 hebt.

Rokvestkleur

Rokvesten zijn verkrijgbaar in wit en zwart. Op de meeste gelegenheden wordt het rokkostuum gedragen met een wit rokvest. Echter worden op de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam rokkostuums met zwart rokvest gedragen, dit omdat zij vasthouden aan de traditie dat er overdag tot 18.00 uur geen wit rokvest gedragen mag worden.

Strik

De strik is altijd wit, vandaar dresscode ‘White Tie’. De strik kun je voorgestrikt bestellen of je kunt een uitdaging aangaan en een zelfstrikker bestellen. De voorgestrikte strik is verstelbaar en past daarom altijd.